Nieuws

Kiremko bouwt een state-of-the-art friteslijn in België

 

De lijn krijgt een capaciteit van 16 ton/uur frites geschikt voor de fast-food industrie. De lijn bevat een aantal nieuwe ontwikkelingen. De nieuwste stoomschiller zal getest worden voordat deze in de markt wordt geïntroduceerd. De lijn zal ook uitgerust worden met een PeelGuard® voor controle van de nieuwe stoomschiller, het minimaliseren van schilverlies en het inzichtelijk maken van schildata. De lijn heeft zes QuadraFlow watersnij-systemen voorzien van de nieuwe type VPCK productpompen, welke afgelopen oktober in de markt geïntroduceerd zijn. In de stroom van afgekeurd product van de optische sorteerders is een vrije val sorteerder, de TriPlus®, geïnstalleerd. Deze sorteerder scheidt het goede van het slechte product waardoor de totaalopbrengst van de friteslijn vergroot wordt. Voor de volledige controle van het droogproces zal de droogsectie uitgerust worden met onze nieuwe DryGuard, een innovatief system voor online controle van de droger. De EcoMiser™, welke na de bakoven is geïnstalleerd, zal de bakolie consumptie van de friteslijn aanzienlijk verminderen. Ook de olievervuiling in de vriezer en op de verpakkingsafdeling zal minder worden. De gehele lijn is voorzien van energieterugwinningsystemen en beheersing van de vervuiling. De teruggewonnen energie wordt in het proces hergebruikt en vermindert het totale energieverbruik van de lijn. Deze innovaties maken de lijn tot een prestigieus op maat gemaakt project. (2016.09)
Op de komende Prosweet beurs (31.01 - 03.02.2016) introduceert Concept Engineers B.V. de Promus®, een revolutionair meelbakken controlesysteem voor de snoepindustrie. Bezoek onze stand in Hall 10.1 - Stand H-018 (2016.01)
Op 20 oktober was onze strategische partner Kiremko opnieuw titelsponsor van de Kiremko Nacht van Woerden! Ook dit jaar was het weer een groot succes en kijken we met zijn allen terug op een waardevolle dag. Het thema Let’s Line Up was gericht op samenwerken. Deze dag hebben wij laten zien wat we bereiken door samen te werken met onze strategische partners. Een korte impressie van deze dag is te bekijken via (2015.11):

Kiremko Nacht van Woerden 2015


Frites sorteren met behulp van Concept Engineers technieken, een revolutie!

In onderstaand (engelstalig) artikel in de Potato Processing International onthullen wij enkele van onze nieuwste ontwikkelingen op het gebied van het sorteren van friet in de vrije val en andere noviteiten. Klik op onderstaande link om het volledige artikel te lezen. (2015.08)

Download: Potato Processing International Issue 1 2015


Chinese Hefei Mefei en Concept Engineers tekenen samenwerkingsovereenkomst

Hefei Meiya Optoelectronic Technology Co., Ltd (Meyer) heeft op 21 mei 2015 een samenwerkingsovereenkomst getekend met Concept Engineers B.V. (CE) op het Meyer optoelectronic industrial park. Waarin partijen verklaren in de toekomst nauwe samenwerking te zoeken op het gebied van product en technologische ontwikkelingen. Meyer (het enige publieke chinese optische sorteerbedrijf in China (Stock Code: 002690)) is een high-tech bedrijf, voornamelijk gespecialiseerd in de ontwikkeling van intelligente sorteeroplossingen voor de rijst, bonen en overige gedroogde producten, met klanten in 80 landen. CE is een high-tech bedrijf, voornamelijk gespecialiseerd in de ontwikkeling van intelligente sorteeroplossingen voor aardappelen, verse en bevroren groente, zee- en schaaldieren, snoep en tabak. Door het tekenen van deze samenwerking worden de complementaire krachten gebundeld waardoor Meyer haar product portfolio uit kan breiden en waardoor CE haar Aziatische netwerk kan uitbreiden en versterken. Meer informatie over Meyer: http://www.meyer-corp.com (2015.05)
Samenwerkingsovereenkomst China Tobacco

heeft recentelijk een technologische en commerciële samenwerkingsovereenkomst getekend met ’s-werelds grootste sigaretten fabrikant, China Tobacco Industries. Als eerste Nederlandse bedrijf heeft Concept Engineers een dergelijke samenwerkingsovereenkomst getekend met dit grote Chinese staatsbedrijf. En krijgt hierdoor erkenning niet alleen in de tabaksindustrie, maar de uitstraling van deze samenwerking zal veel groter zijn.

 

China Tobacco Industries, een monopolistisch staatsbedrijf, eigenaar van circa 70 verschillende sigaretten fabrieken en 200 threshing fabrieken, produceert meer dan 2,5 biljoen sigaretten per jaar en heeft ongeveer 100.000 werknemers De overeenkomst betekent dat Concept Engineers samen met één van de dochterbedrijven van China Tobacco Industries, genaamd CTMC optische sorteer machines (Optimus®) voor de tabaksindustrie gaat bouwen en verkopen. De infrastructuur rond de optische sorteer machines zullen door CTMC worden gebouwd. Het hart van de machines, inclusief de software en het optische deel worden door Concept Engineers ontwikkeld en geproduceerd. (2014.06)
Kunst met de grote W

Defective Carrots, een foto-expositie door Tim Smith Slechte wortelen, tenminste door de blik van een consument gefotografeerd. Na publicatie van zijn boek ‘Defective Carrots’ heeft fotokunstenaar nu ook een expositie met foto’s van de door de Focus® uitgesorteerde wortelen. Deze wortelen zijn niet goed voor verdere verwerking voor de consument maar kunstzinnig vormgegeven voor kunstenaar Tim Smith. De foto’s zijn te bezichtigen van 17 mei tot 28 juni bij Dodo Photo in Exeter (UK) (2014.4)
Alan Bartlett investeert als eerste Engelse Pastinaak- en wortelverwerker in state-of-the-art sorteertechniek voor zijn wortelverwerking

Commercieel directeur Terry Hawthorn zegt hierover “De Triplus installatie heeft al onze verwachten overtroffen, door deze automatisering is onze efficiëntie verbeterd, kunnen we een constant kwaliteit leveren en dit terwijl onze kosten zijn gedaald.” (2013.11)

 

Download: Het volledige (engelstalige) artikel kunt u lezen door hier te klikken.


Internationaal bezoek op demodagen

Concept Engineers licht ontwikkelingen op gebied van optisch sorteren toe

Vorige week heeft Concept Engineers, in samenwerking met hun partner Kiremko, demodagen georganiseerd. Van 16 t/m 20 september was het mogelijk de ontwikkelingen op het gebied van optische sorteermachines – en technieken voor de aardappelverwerkende industrie te bezichtigen.

 

Concept Engineers is producent van innovatieve maatwerkoplossingen in het optisch sorteren van verse aardappelen, aardappelproducten, groente, snoep, tabak en ook schaal- en schelpdieren. Theo van den Hurk legt uit dat het bedrijf 15 jaar geleden is ontstaan door een groep ingenieurs met veel knowhow en ervaring. Volgens hem wordt dit tot op heden nog onvoldoende omgezet naar commerciële toegevoegde waarde. Concept Engineers gaat nu proactief te werk om een nog prominentere positie in de aardappelmarkt te krijgen. Een demo week als deze draagt hier goed aan bij. (2013.9)

 

Nexus®, beschikt over een interne hersorteerstroom.

Diverse innovaties zijn getoond, zoals bijvoorbeeld sorteren van geschilde aardappelen en frites in de vrije val. Zo is er rondom zicht op het product, waardoor er minder sorteerders nodig zijn voor dezelfde eindkwaliteit. Daarbij is er geen transportband meer welke vervuild wordt tijdens de productie. Deze ontwikkelingen onderscheiden zich door de grote afstand tussen het cameravenster en de detectie- en uitwerpzone. Dit zorgt er weer voor dat er minimale vervuiling plaats vindt.

 

Een voorbeeld is de TriPlus®, die is ontwikkeld voor sortering op kleur, vorm en structuur. De gecontroleerde productinvoer wordt aangepast op het product. De stabilisatieband zorgt voor een constante snelheid van de productstroom. De TriPlus® kan vanwege een dubbel uitschietgedeelte een drieweg sortering leveren. Deze vrije val machines worden al wel ingezet voor aardappelen en wortelen, maar in frites blijft het tot nu toe bij grote interesse. Concept Engineers onderhandeld met partijen om deze ontwikkeling in de praktijk te brengen.

 

De TriPlus®, een voorbeeld van een vrije val machine.

Een andere innovatie is het nasorteren door middel van 'inverted sorting', oftewel uit de afvalstroom van frites het goede product in plaats van het slechte product te verwijderen. De sortering is nauwkeuriger doordat er minder producten zijn om op te focussen. Zo is het mogelijk om met minder luchtverbruik een hogere eindkwaliteit van het product te realiseren.

 

Nog een innovatie is de XIP, Hyper spectrale camera techniek 2.0. De markten om aan te leveren moeten nog verder ontwikkeld worden, maar de technologie is er al wel. Met deze techniek kan op meer dan 250 spectra onderscheid worden gemaakt op basis van de chemische structuur van het product. Zo kan er eventueel gesorteerd worden op glazige aardappelen en aardappelen met suikerpunten voor deze het dure verwerkingsproces in gaan. Het is nu aan Concept Engineers om de juiste afnemers te vinden, die er de meerwaarde van inzien, maar ook willen investeren in deze relatief dure hoogwaardige technologie.

 

XIP, Hyper spectrale camera techniek 2.0

Theo van den Hurk geeft aan dat de demodagen boven verwachting zijn geweest. Er zijn ongeveer 70 bezoekers geweest, waaronder ook de voor hen erg belangrijke aardappelverwerkers. Geïnteresseerde kwamen niet alleen uit Nederland, maar bijvoorbeeld ook uit België, Frankrijk, Denemarken, Duitsland en zelfs China. De reacties op de vele innovaties zijn enorm positief wat direct heeft geleid tot nieuwe aanvragen voor concrete projecten.

 

Publicatiedatum: 24-9-2013

Auteur: Kelly den Herder

Copyright: www.agf.nl
 
 
 Bezoekadres
Hoppenkuil 12
5626 DD  Eindhoven
Nederland
Postadres
Postbus 2252
5500 BG  Veldhoven
Nederland
Telefoon
Algemeen +31 (0)40 235 4760
Service +31 (0)40 235 4765
Fax +31 (0)40 235 4769
E-mail
info@conceptengineers.nl
service@conceptengineers.nl
sales@conceptengineers.nl © 2017 Concept Engineers BV :: optical sorting solutions. Alle rechten voorbehouden.